sayfa içeriği
top of page

DİKKAT! ORUCU BOZAN VEYA BOZMAYAN HALLER


Bu yazımızda sizlere orucu bozan hallerden bahsedeceğiz. Neleri yaparsak orucumuz bozulur? Neler orucu bozmaz? Hepsi yazımızda:

1) Göz ve burun damlası orucu bozar mı ?

Elcevab: Damlanın yok denebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Göz ve burun damlasının bu kadar miktarı affedilmiş kapsamında değerlendirilmekte ve orucu bozmadığı kabul edilmektedir.

2) Kulak damlası ve kulağın yıkattırılması orucu bozar mı ?

Elcevab: Kulak ile boğaz arasındada bir kanal bulunmaktadır. Ancak kualk zarı bu kanalı tıkadığından, su veya ilaç boğaza ulaşamaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç veya kulağın yıkattırılması orucu bozmaz. Ancak kulak zarının delik olması durumunda kulak yıkattırılırken suyun mideye ulaşması mümkündür. Bu itibarla, mideye su ulaşması halinde oruç bozulur.

3) İğne yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek orucu bozar mı ?

Elcevab: Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum ve kan verilmesi de aynı hükme tabidir.

4) Kan vermek orucu bozar mı ?

Elcevab: Oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz.

5) Merhem ve ilaçlı bant orucu bozar mı?

Elcevab: Deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

6) Oruçlu iken diş fırçası veya misvak kullanılabilir mi?

Elcevab: Diş fırçalamak oruca zarar vermez. Mekruh da değildir. Peygamber Efendimiz (S), oruçlu iken misvak kullanırdı.

7) Yağmur, kar ve dolunun yutulması orucu bozar mı ?

Elcevab: Ağza giren yağmur, kar veya doluyu isteyerek yutmak orucu bozar. Çünkü su içme kapsamında değerlendirilir. Fakat kişinin kastı olmaksızın, istemeden boğaza inen yağmur, kar ve dolu orucu bozmaz.

8) İstifra etmek orucu bozar mı ?

Elcevab: İstifra etmek bilerek yapılmadığı durumlarda orucu bozmaz. Bilerek yapıldığı durumlarda ise sadece ağız dolusu olması halinde orucu bozar.

9) Hatayla veya unutarak bir şeyi yemek veya içmek orucu bozar mı ?

Elcevab: Unutarak bir şey yemek veya içmekle oruç bozulmaz. Unutarak yiyip içtikten sonra orucunun bozulmuş olduğu zannıyla veya gece niyetlenemeyip gündüz niyetlendikten sonra, gündüz yapılan bu niyetin sayılmayacağını düşünerek günün geri kalan kısmında bilerek yiyip içmek cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar.

10) Ramazanda cünüp olarak sabahlamak caiz midir?

Elcevab: Sabah namazı vaktini geçirmemek şartıyla cünüp sabahlamak caiz ise de ibadete(oruca) başlarken temiz olmak düşüncesiyle daha önce gusletmek uygundur. Adet ve lohusalıktan temizlenen kadınlar içinde aynı durum geçerlidir. Cünüp olarak sabahlayan kimsenin gerekli dikkati göstermek şartıyla gusül abdesti alması gerekir.

11) Oruçlu iken ihtilam(cünüplük hali) olmak orucu bozar mı?

Elcevab: Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmadığı gibi, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Ancak, zorunlu bir durum olmadıkça hemen boy abdesti alınmalıdır.

12) Parfüm ve kolonya orucu bozar mı?

Elcevab: Parfüm ve kolonya sürünmek, koklamak orucu bozmaz.

13) Oruçlu iken diş tedavisi yaptırılır mı ?

Elcevab: Oruçlu bir kimsenin morfinli veya morfinsiz olarak diş çektirmesi, kanla karışan tükürüğün yutulmaması kaydıyla orucu bozmaz. Aynı şekilde kan veya başka bir şey yutulmaması şartıyla diş tedavisi yaptırılabilir.

14) Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Elcevab: Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple sakız çiğnemek orucu bozar.

 

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Kaliteli
konu
     odaklı
ÖZGÜNCEL
UZMAN
YAZARLAR
pratik bilgiler

"Hayatanıza yön verecek blog"

© 2023 by Director. Proudly created with blogerlar.com/blog

Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece blogerlar.com'a aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

bottom of page