sayfa içeriği
top of page

Ramazan Ayında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ramazan ayı gelince oruçla ilgili bilgilerimizde eksiklikler varsa onları çevremizden, sohbet ortamlarında bir türlü öğreniyoruz, ya da bilgilerimizi tazeliyoruz. Ama bu konuyla ilgili önemli bazı hususlar çok fazla gündeme gelmiyor.Onun için kısa da olsa bu önemli konuları güvenilir İslami kaynaklardan istifade ederek sizlere özetlemek istiyoruz.İnşallah istifade edersiniz. Oruç, imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemek, içmek ve cinsi münasebetten uzak durmak demektir. Ama oruç, sadece iştah ve şehveti dizginlemek değildir. Aşağıdaki hususlara da azami hassasiyeti göstermemiz gerekiyor:

Şu videoyu kesinlikle ama kesinlikle izlemenizi tavsiye ediyorum:

1)Tatlı dil, güler yüzlü olmalıyız.

Müslümanların birbirlerini sevip saymaları için konuşmalarında itidali gözetmeleri tatlı dilli ve güleryüzlü olmaları önemli bir muaşeret kaidesidir.''Kullarıma söyle herkesle en güzel şekilde konuşsunlar.''(İsra/53) buyuran Allah Teala, kalplerdeki nefreti giderici ve katılıkları yumuşatıcı olması bakımından, tatlı ve güzel konuşmayı tavsiye etmiştir. 2)Dilimizi kötü ve çirkin söz söylemekten korumalıyız.

Bu konuda Hz. Muhammed (S) şöyle buyuruyor:''Oruç bir kalkandır;sakın oruçluyken cahillik edipte kötü söz söylemeyin. Birisi size sataşacak veya dalaşacak olursa, 'ben oruçluyum, ben oruçluyum' deyin.'' (Buhari) sözü izaha gerek bırakmayacak şekilde iyi geçimi vurguluyor. İbadetlerin sırlarını, gerçek mana ve önemini kavrayan kimi alimler, namaz kıldığı, oruç tuttuğu halde, hala çirkin işler yapan ve fenalıktan sakınmayan kimseyi, abdest alırken yüzünü, eline su almadan üç kere yıkayan kimseye benzetmişlerdir: Uzaktan bakan onun abdest aldığını zannetse de o gerçekte abdest almamaktadır. Peygamberimiz:''Oruç tutan öyle insanlar vardır ki, karları sadece açlık ve susuzluk çekmektir.'' derken bu durumu kastetmektedir. (İbn Mace) 3) Her insana karşı saygılı olmalıyız.

Müslümana yakışan ne gaye ile olursa olsun, kendisine gelen kimseye gereken ilgiyi göstermelidir. Mümkünse arzusunu yerine getirmeye çalışmalı, değilse hoş bir şekilde geri çevirmelidir. Zira Allah Teala: ''İnsanları küçümseyip onlardan yüz çevirme.'' buyurmaktadır.(Lokman/18) 4) Özel hayata saygılı olmalıyız.

Konuşmalarda genellikle son derece nazik bir dil gösteren Hz. Muhammed (S) insanları çekiştiren ve özel hayatlarını deşifre etmeye çalışanları ağır bir dille eleştirerek, Allah'ın kıyamet gününde bunları rezil edeceği uyarısında bulunmuştur.(Müslim) 5)Geçimli bir kişiliğe sahip olmalıyız.

Hz. Muhammed(S) şöyle buyurmuştur: ''Mü'min, çabuk kaynaşan ve kendisine kolay ısınılandır. Kendisiyle geçinilemeyen, geçimsiz kimsede hayır yoktur.'' (İbn Hanbel- Hakim) 6)Hoşgörülü olmalıyız.

Hz. Muhammed(S) şöyle buyurmuştur: ''Hoşgörülü davran ki, sana da hoşgörülü davranılsın.'' 7)Aşırı tüketimden kaçınmalıyız.

İslam dininin öngördüğü hayat biçiminde aşırı tüketime yer verilmez. ''...israf etmeyiniz; çünkü Allah, israf edenleri sevmez.''(En'am/141-7, A'raf/31) bu ayetlerde yemek, içmek, güzel şeyleri kullanmak, akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa , ihtiyaç sahibine hakkını vermekten yana hükümlerle birlikte israf ederek saçıp savurmaya karşı bir tavır vardır. 8)Tüketici haklarını fırsatçılara karşı el birliğiyle korumalıyız.

Satıcıların hile ve aldatmalarına karşı uyanık olmalıyız. Peygamberimiz(S) ''sizden kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin, buna gücü yetmezse diliyle, buna da gücü yetmezse kalbiyle nefret etsin. Bu sonuncusu da imanın en zayıfıdır.'' buyurmuştur(Tirmizi).Peygamberimiz(S) günün birinde pazarda yürürken buğday satan birinin yanına gelir ve elini buğday yığınının içine daldırır, eline ıslaklık gelir. Durumu satıcısına sorar ve yağmurdan ıslandığı cevabını alır. Bunun üzerine, İnsanların görebilmesi için alt kısmını üste niçin getirmediğini sorar ve ''Bizi aldatan bizden değildir.'' buyurur. Ölçü ve tartıya azami gayret gösterilmelidir. Yanlış yapanlar uyarılmalı, aldatmaya devamda ısrar edenler ise şikayet edilmelidir. İslam, insanları ölçü ve tartı hususlarında titiz davranmaya çağırır: ''İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekarlara yazıklar olsun! Onlar düşünmezler mi, kendileri büyük bir günde hesap vermek için diriltileceklerdir.Öyle bir gün ki, insanlar o günde alemlerin Rabbinin huzurunda divan duracaklar.'' (Mutaffifin-1-6)

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Kaliteli
konu
     odaklı
ÖZGÜNCEL
UZMAN
YAZARLAR
pratik bilgiler

"Hayatanıza yön verecek blog"

© 2023 by Director. Proudly created with blogerlar.com/blog

Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece blogerlar.com'a aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

bottom of page